Το ΙΣΝ ακύρωσε διαγωνισμούς – Προβληματισμός για τα έργα ΣΔΙΤ
Μια εντελώς διαφορετική κατάσταση έχει διαμορφωθεί στον χώρο των κατασκευών, όπως κατέδειξε η ακύρωση του διαγωνισμού για τα τρία νοσοκομεία, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού και η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ανατρέπουν τα πάντα, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τα έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), πιθανώς και κάποια δημόσια, αλλά και αρκετά ιδιωτικά, ο σχεδιασμός των οποίων έχει ξεκινήσει πριν από το 2022.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, αρχικού προϋπολογισμού περί τα 320 εκατ. ευρώ, ακυρώνεται.
Πολύ υψηλές προσφορές
Το ΙΣΝ στη σχετική του ανακοίνωση εξηγεί ότι «όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες), ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).
Όπως έγραψε η «Ν» μεταξύ των τεχνικών εταιρειών που κατέθεσαν οικονομική προσφορά στον εν λόγω διαγωνισμό ήταν η Τέρνα (ΓΕΚ Τέρνα), η Άβαξ και οι κοινοπραξίες των Άκτωρ – Μυτιληναίου και ΕΚΤΕΡ – Finso (ιταλική). Είναι προφανές ότι όλες οι εταιρείες προέβησαν σε προσφορές με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Σύμφωνα με το ΙΣΝ, προς το παρόν η ολοκλήρωση των τριών νοσοκομείων στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το Ίδρυμα και αξίζει στην Ελλάδα είναι αδύνατη. Θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.
Εκτός πραγματικότητας
Στελέχη των κατασκευών σημειώνουν ότι όλοι οι προϋπολογισμοί έργων που έχουν καταρτιστεί πριν από τις αρχές του 2022 είναι εκτός πραγματικότητας και οι τεχνικές εταιρείες έχοντας επιλογές, καθώς υπάρχει σημαντικός όγκος κατασκευαστικού αντικειμένου, δεν θα ρισκάρουν να αναλάβουν έργα χωρίς ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους.
Τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν όλο το φάσμα των κατασκευών, τις δημόσιες υποδομές που έχουν σχεδιαστεί και τα ιδιωτικά έργα. Χαρακτηριστική της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και η εξέλιξη του διαγωνισμού για τις φοιτητικές εστίες στην Κρήτη, έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 205,9 εκατ. ευρώ.
Οικονομική προσφορά για το ΣΔΙΤ που εγκρίθηκε από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή τον Μάιο του 2019 (πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια) κατέθεσε την περασμένη Τρίτη (τελευταία προθεσμία) μόνον η Intrakat, ενώ δεν προσήλθαν στη διαδικασία οι ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εν λόγω έργο.
Πηγή: Ναυτεμπορική