Τι προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών
«Δουλειά» πιάνει η νέα μονάδα εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα ερευνά υποθέσεις απάτης και διαφθοράς.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καθορίζεται ο κανονισμός λειτουργίας της νέας μονάδας η οποία θα λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό Οικονομικών και έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση και εξιχνίαση υποθέσεων παράτυπης συμπεριφοράς, παραβίασης της ακεραιότητας και διαφθοράς, η οποία συντελείται με την εμπλοκή υπαλλήλων του υπουργείου, των εποπτευόμενων φορέων ή των Νομικών Προσώπων στους σκοπούς των οποίων υπάγεται και η διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, σε ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα.
Οπως τονίζεται στην απόφαση η απάτη και η διαφθορά, μπορεί να είναι εσωτερική, π.χ. να προέρχεται από το εσωτερικό του Υπουργείου ή εξωτερική, π.χ. να αναμειγνύονται τρίτα πρόσωπα.
Σε περίπτωση εντοπισμού ενδείξεων απάτης κατά τη διενέργεια ενός ελέγχου, η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεν διενεργείται από τους εσωτερικούς ελεγκτές στο πλαίσιο του εν λόγω ελεγκτικού τους έργου. Στην περίπτωση αυτή, οι εσωτερικοί ελεγκτές θέτουν υπόψη του Υπουργού και του Προϊσταμένου της Μ.Ε.Ε. τα στοιχεία περί απάτης που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων, προκειμένου να αναληφθούν οι ενέργειες από τα αρμόδια όργανα.
Επίσης, ο Κανονισμός προβλέπει, πως ο εσωτερικός έλεγχος ανατίθεται, κατά κύριο λόγο σε δύο εσωτερικούς ελεγκτές. Ένα μέλος της ομάδας ελέγχου ορίζεται ως Συντονιστής, και κατά προτεραιότητα προερχόμενος από κλάδο Οικονομικών Επιθεωρητών.
Σε περιορισμένης έκτασης ελέγχους ή λόγω στενότητας προσωπικού της ΜΕΕ δύναται να οριστεί με εντολή ένας εσωτερικός ελεγκτής για τη διενέργεια του ελέγχου.
Οι ελεγκτές επιλέγονται με βασικά κριτήρια την εμπειρία στον εσωτερικό έλεγχο και τη γνώση του ελεγχόμενου συστήματος, ενώ, όποτε είναι απαραίτητο, μπορεί να ορίζεται εμπειρογνώμονας.
Οι έλεγχοι
Η Μονάδα Eσωτερικού Ελέγχου είναι υπηρεσία επιπέδου διεύθυνσης υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό Οικονομικών, αρμόδια για το υπουργείο Οικονομικών και τους εποπτευόμενους φορείς και έχει τους ακόλουθους επιχειρησιακούς στόχους:
1) Τον έλεγχο των συστημάτων διακυβέρνησης και λειτουργίας και την παροχή διαβεβαίωσης για την επάρκεια αυτών, με σκοπό την υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη των στρατηγικών του στόχων και για τη λήψη μέτρων, όπου απαιτείται (εσωτερικοί έλεγχοι).
2) Τον έλεγχο επίδοσης των υπηρεσιών, των συστημάτων, των προγραμμάτων κ.λπ. προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της οικονομικότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας και κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
3) Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, είτε ως αρωγή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είτε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εργασιών, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του υπουργείου.
4) Τη διασφάλιση της ορθής, αποτελεσματικής και ασφαλούς διαχείρισης και χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων.
5) Την αξιολόγηση της λειτουργίας, των δραστηριοτήτων και των προγραμμάτων του υπουργείου βάσει των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.
6) Την αξιολόγηση της λειτουργίας του υπουργείου και των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών του βάσει των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.
7) Τη συμμόρφωση σε νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.
8) Τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο διαχειρίζεται τον κίνδυνο απάτης.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος