Ο βασικός στόχος που είχε τεθεί στην αρχή της χρονιάς ήταν η τουριστική σεζόν να κυλήσει ομαλά (και όσον αφορά τους υγειονομικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς της πανδημίας, αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο) και να καλυφθεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που προκάλεσε στην οικονομία και στις τουριστικές επιχειρήσεις ο κορονοϊός.
Όσο όμως περνούσε ο καιρός και έρχονταν οι πρώτες επιδόσεις από τις αφίξεις και από τη ζήτηση από τις βασικές αγορές του εξωτερικού, οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του χώρου γίνονταν όλο και πιο αισιόδοξες για τα έσοδα που μπορεί να φέρει φέτος στο ταμείο ο τουρισμός.
Πλέον, και με βάση τις κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το ενδιαφέρον για κρατήσεις τον Σεπτέμβριο, το γεγονός πως οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού προσθέτουν κλίνες και επεκτείνουν τα προγράμματά τους, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες για επέκταση της τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα, οι προβλέψεις για τα έσοδα ξεπερνούν όλες τις προσδοκίες.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος από την Κέρκυρα, όπου βρέθηκε για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για τον Τουρισμό 2030, εκτίμησε πως αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να περάσουμε τα έσοδα του 2019. “Εντούτοις, δεν θα είναι το ίδιο το αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις γιατί έχουμε αύξηση στο ενεργειακό κόστος, στα αναλώσιμα, στο δανειακό κόστος ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με την αύξηση των επιτοκίων”.
“Η ιδιαίτερα θετική εικόνα της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης τον Ιούνιο και η ανοδική πορεία των κρατήσεων για το υπόλοιπο της σεζόν, δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά σε σχέση με τα 2 προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαϊκό προορισμό κάτω από δύσκολες συνθήκες, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι διαθέτει το πέμπτο ισχυρότερο τουριστικό brand παγκοσμίως” υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται πως το 2019 ήταν η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ και περισσότερες από 30 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό.
Είχε προηγηθεί η εκτίμηση του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη πως είναι πολύ πιθανό φέτος τα τουριστικά έσοδα της χώρας να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ (+10% έναντι του 2019), δηλαδή +3 μονάδες στο ΑΕΠ.
Fully booked προορισμοί
Κρήτη, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Ζάκυνθος αλλά και νότια Πελοπόννησος έχουν γεμίσει ήδη με ξένους τουρίστες και μέχρι τον Αύγουστο πολλές ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να είναι fully booked. Αλλά και λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί, τόσο νησιωτικοί όπως η Σάμος, όσο και ηπειρωτικοί, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τουριστών που ζητούν μια εναλλακτική επιλογή.
Οι ξενοδόχοι αναφέρουν πως αυτό είναι ένα καλοκαίρι που θυμίζει την άνοδο του τουρισμού πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και ποντάρουν στην επέκταση της σεζόν.
Η ζήτηση έχει εκτοξευτεί- μετά την Αθήνα- για τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Κω, των Χανίων, της Σαντορίνης, της Ζακύνθου, της Μυκόνου και της Κεφαλονιάς.
Όπως δείχνουν άλλωστε στοιχεία που δημοσιοποίησε το recovery tracker του Ινστιτούτου στου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τον προγραμματισμό των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, αυτή την εβδομάδα έχουν “κρατηθεί από τις αεροπορικές σε διεθνείς πτήσεις 947 χιλιάδες θέσεις και επιπλέον 954 χιλιάδες την επόμενη εβδομάδα και 959 χιλιάδες την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
Ψηλά ο Ιούνιος
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η επιβατική κίνηση για τον μήνα Ιούνιο αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2019 κατά 50% στους τουρίστες από τις ΗΠΑ, 32% από Αυστρία, 24% από Ισραήλ, 12% από Καναδά, 8% από Γαλλία και 1% από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στους ταξιδιώτες από Ολλανδία οι αφίξεις είναι ισάριθμες με αυτές του ’19, ενώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα (στο 99%, το 95% και το 93% του 2019) είναι οι αφίξεις των ταξιδιωτών από Βέλγιο, Ελβετία και Ιταλία, αντίστοιχα.
TUI: Αναμένουμε το υψηλότερο επίπεδο ζήτησης όλων των εποχών
“Η Ελλάδα είναι και αυτό το καλοκαίρι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών. Αναμένουμε το υψηλότερο επίπεδο ζήτησης όλων των εποχών. Ειδικά η Κρήτη οδεύει προς ένα πρωτοφανές ρεκόρ. Δεν υπάρχει κανένας τουριστικός τομέας ή προορισμός προς την Ελλάδα που να μην έχει ζήτηση αυτήν τη στιγμή”, δηλώνει ο Άαγκε Ντίνχαουπτ, διευθυντής Επικοινωνίας της TUI.
Επισημαίνει ότι η απόφαση της TUI να μεταθέσει φέτος νωρίτερα την έναρξη της τουριστικής περιόδου για την Ελλάδα “αποδείχθηκε ορθότατη” και συμπληρώνει πως “και οι κρατήσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αυξάνονται επίσης σημαντικά εδώ και αρκετές εβδομάδες. Περιμένουμε και φέτος ένα πολύ δυνατό φθινόπωρο”.
Τι έχει φέρει μέχρι τώρα ο τουρισμός
Στο πεντάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του ΔΑΑ, καταγράφηκαν 4,1 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 4,8 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Μαΐου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -15,1%/-720 χιλ. αφίξεις. Όλες οι γεωγραφικές ενότητες καταγράφουν αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2019, με εξαίρεση τη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, όπου σημειώθηκε μείωση (-46 χιλ./-5,6%) ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 789 χιλιάδες.
Όσον αφορά τα έσοδα, σύμφωνα με την ΤτΕ, τα έσοδα (στοιχεία τετραμήνου) φτάνουν πλέον τα 1,1 δισ. ευρώ από μόλις 165 εκατ. που ήταν το 2021 και 607 εκατ. το 2020. Τον Απρίλιο τα έσοδα ήταν 647 εκατομμύρια από 59 τον Απρίλιο του 2021 και μόλις 14 εκατομμύρια τον Απρίλιο του 2020.
Πηγή: capital