Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού οδηγούν στη συρρίκνωση του ποσού που πρέπει να επιστρέψουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες για το κρατικό δάνειο που έλαβαν (επιστρεπτέα προκαταβολή) τη διετία 2020-2021. Οσοι αποφασίσουν μάλιστα να πληρώσουν “μετρητοίς”, δηλαδή εφάπαξ, θα έχουν πρόσθετη έκπτωση περιορίζοντας περαιτέρω το τμήμα του δανείου που θα επιστρέψουν.
Εκτός δηλαδή από τη επιστρεπτέου τμήματος, θα προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου. Ειδικότερα:
1. Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 200.000 με πτώση τζίρου άνω του 70% θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 42.500 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Αυτό σημαίνει ότι μη επιστρεπτέο διαμορφώνεται στο 78,75% Βέβαια, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τα 50.000 ευρώ σε 60 δόσεις με επιτόκιο 0,94.
2. Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ, ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%.
3. Ολες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 50.000 θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό δημόσιο 21.250 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%.
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ακυρώνουν το ειδικό “εργαλείο” που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο για επιχειρήσεις με απώλεια εσόδων άνω του 30%, οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν ως πιστωτικό για φόρους- εισφορές το 35% του ποσού από τις Επιστρεπτέες 1 ως 3.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου (καταβάλλονται προσπάθειες να αναρτηθούν μέσα στον Οκτώβριο), θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο στον προσωπικό λογαριασμό των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, το ποσό που έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας καθώς και αυτό που θα πρέπει να επιστρέψουν. Μάλιστα, οι περισσότερες επιχειρήσεις πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει η πλατφόρμα για την αποπληρωμή των ποσών στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα με επιστολή του προς το οικονομικό επιτελείο ο ΣΕΤΕ ζητά αλλαγές σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, “Με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση από τις τουριστικές επιχειρήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων που νομοθετήσατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και τα οποία για τις περισσότερες από αυτές αποτέλεσαν την κύρια πηγή εσόδων, προτείνουμε “να τεθεί το συντομότερο δυνατόν, πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν το επιστρεπτέο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής και να προβλεφθεί ρητά -όπως άλλωστε αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- πως τα ποσά που θα επιστραφούν μέχρι την 31-12-2021 δεν θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να προσδιοριστεί κατά πόσον υπάρχει υπέρβαση του ορίου που τίθεται από το προσωρινό πλαίσιο”.
Πηγή: Capital